Posted by: danlupu | November 4, 2011

A aparut numarul 4 al revistei romanilor din Ucraina

Uniunea Interregională „Comunitatea românească din Ucraina” şi Uniunea Societăţilor româneşti „Pentru Integrare Europeană” anunţă că a apărut numărul 4 al publicaţiei editate în cadrul proiectului finanţat de Guvernul României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni si cu sprijinul logistic al Gazetei de Maramures.
Din acest număr putem citi:
„Nu-i poţi uni pe toţi, poţi doar arăta calea…” un interviu cu dr. Ion POPESCU, Preşedintele UICRU,
Un material despre manifestarea “Casa limbii române”,
Un reportaj despre localitatea Slatina (Solotvino) din Ucraina,

Read More…

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit miercuri la Negotin cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Serbia, fiind primit cu ovatii si aplauze de peste 200 de vlahi romani, increzatori ca seful statului roman, pe care l-au numit “imparat”, ii va ajuta in lupta lor pentru conservarea traditiilor, limbii si culturii romane, relateaza Agerpres.

“Vreau ca sa va spun ca vizita dvs. astazi, aici, in Timoc, este un eveniment istoric. Este foarte importanta pentru noi, pentru ca, dupa sute de ani, cand odata domnitorii Tarii Romanesti veneau si construiau biserici in Timoc, pentru romanii de aici, nu s-a mai facut nicio vizita a vreunui sef de stat al tarii-mama, Romania. Ne aflam in zona Timocului, unde oficial si real exista 154 de sate suta la suta romanesti, 48 de localitati mixte si, in jur, daca adunam pe toti locuitorii satelor si localitatilor mixte, 300, pana la 350.000 de romani, inca, cu voia lui Dumnezeu, vorbitori de limba noastra”, a spus preotul Boian Alecsandrovici.

Seful statului a fost primit intr-un cinematograf din Negotin, fiind intampinat cu aplauze si ovatii de vlahii romani, care au avut si un afis pe care au scris “Bine ati venit, domnule presedinte, in Timoc”.

La intrarea in sala a presedintelui si a sotiei sale, Maria, minoritarii romani le-au pregatit un scurt moment artistic. La final, Basescu i-a rugat pe artisti sa mai cante o melodie.

“Domnule Basescu, va iubim!”, a strigat unul dintre participanti.

De altfel, presedintele Basescu a primit si niste cadouri, printre care un album, dar si o caciula traditionala si o statueta reprezentand un imparat roman. “A venit un imparat la un imparat”, a spus cel care i-a oferit presedintelui statuia.

Un reprezentant al studentilor timoceni i-a adresat presedintelui rugamintea sa accepte o intrevedere cu acestia. “Va asigur ca va primesc (la Palatul Cotroceni – n.r.)”, a raspuns Traian Basescu.

Unii dintre reprezentantii comunitatii romanesti din Serbia i-au spus presedintelui sa nu creada tot ce i se spune de la Belgrad, pentru ca realitatea este alta.

“Voi, romanii, nu trebuie sa ne lasati, ca suntem si noi fratii dvs.”, a spus un batran, care si-a exprimat dorinta ca macar nepotii lui sa poata studia in limba romana.

Mesajul presedintelui a fost unul de incredere ca situatia lor se va rezolva si ca discutiile pe care le-a avut zilele acestea cu omologul sarb, Boris Tadic, au aratat o deschidere catre acest lucru. Basescu a aratat disponibilitatea statului roman de a-i sustine pe etnicii romani din Serbia, atat in dorinta lor de a avea scoli in limba romana, cat si pentru a beneficia de slujbe religioase in limba materna.

Inaintea intalnirii cu reprezentantii comunitatii romanesti, seful statului s-a intalnit cu oficialitatile locale din Negotin, in frunte cu primarul orasului, Vlajko Djordjevic. La aceasta intrevedere presa nu a avut acces iar masurile de securitate au fost extrem de riguroase. Oamenii care s-au adunat in fata primariei aveau pareri diferite despre vizita presedintelui roman. Daca unii se declarau bucurosi ca pentru prima data sunt vizitati de un sef de stat, altii spuneau ca lucrul acesta nu va schimba situatia, asa cum nici eventuala intrare in UE nu le-ar aduce vreo schimbare in viata cotidiana.

“Principala problema aici e ca nu ai ce sa muncesti. Nu este de lucru. Si daca vine Europa nu e nimic, noi tot astia suntem”, a spus un locuitor din Negotin, care s-a declarat vlah si care a tinut sa precizeze ca limba pe care o vorbeste nu este romana, ci vlaha. El a mai spus ca aceia care se declara etnici romani nu vorbesc prea bine romana, dar ei o vorbesc, pentru ca vin mai des prin Romania.

Vizita de stat a presedintelui in Serbia s-a incheiat cu o vizita la Biserica din Malainita, unde un grup de copii au oferit un mic moment artistic iar oamenii care l-au intampinat pe Traian Basescu au vrut sa dea mana si sa se fotografieze cu el.

Un alt localnic a spus ca se bucura de vizita presedintelui Basescu, pe care-l considera “un om bun”.

Presedintele Basescu le-a promis timocenilor ca o sa mai vina sa-i viziteze si ca o sa stea o noapte, pentru a discuta si a manca alaturi de ei.

Seful statului roman a efectuat, marti si miercuri, o vizita de stat in Serbia, la invitatia omologului sarb, Boris Tadic.

sursa: hotnews.ro

Alexandra Păun este o tânără care s-a lăsat fermecată de pasiunea ei şi a ales o cale care a propulsat-o într-o lume în care trăieşte viitorul în prezent. Şi-a dat seama că într-o societate măcinată de boli, soluţia care aduce vindecarea este genetica.

Prezintă-te şi spune câteva cuvinte despre tine.
Alexandra Păun ar putea fi descrisă aşa: pasionată de genetică şi în general de ştiinţele medicale, dar şi de orice ţine de artă, design şi fotografie, se bucură că şi-a urmat “vocaţia” de genetician şi că nu a acceptat confortul unei cariere în telecomunicaţii (aşa cum plănuia la sfârșitul liceului), nu suportă oamenii cu ifose şi pe cei pe care nu te poţi baza, se plictiseşte repede, îi place să cunoască oameni şi pentru asta scrie pe blogul personal, crede că vorbește mai bine engleză decât româna la momentul actual. În ceea ce privește lectura, l-ar citi şi reciti pe Murakami, deși nici clasicii nu îi displac.

Read More…

O a doua trasatura mai pronuntata si mai caracteristica a istoriei noastre, si care se rasfrange foarte simtitor in natura sufletului nostru etnic, este pasivitatea, rezistenta defensiva, resemnata, pasiva, supusa, infranta, lipsa de energie ofensiva, istoria tarilor romane, din cele din urma trei veacuri, cu prea rare abateri de la regula, este o cheltuire de energie foarte mica in acte de rezistenta resemnata si de aparare pasiva, este o indarjire in a nu ceda, a nu capitula cu totul.

(…)

Istoria n-a dat ocazia priincioasa dezvoltarei bunelor noastre insusiri, calitatilor noastre sufletesti pozitive. Spiritul si activitatea romaneasca sint lipsite de acele avanturi, inaltatoare, obraznice prin cutezanta lor, pe care le vedem la alte popoare din Occident si chiar la vecinii nostri ungurii si bulgarii.

Romanul, dimpotriva, se deosebeste printr-o moderatie cumintita, printr-o intelepciune resemnata, care cauta, in forma mai ales, sa inlature pericolele, prevenindu-le.

(…)

Intr-un cuvant, prudenta dincolo de margine, calculul urmarilor, randarea, ingaduinta si modestia timida, cumintenia pacinica, sint insusiri pe care imprejurarile istorice le impusera si le dezvoltara la romani, pana la o margine extrema, care, dupa parerea unora, se invecineste cu lasitatea.

Read More…

Posted by: danlupu | October 29, 2011

Fratia Creatorilor: Pavel Corut la OTV

Vă anunțăm că scriitorul Pavel Coruț va fi prezent duminică, 30 octombrie 2011, la postul de televiziune OTV, începând cu orele22:30.
Posted by: danlupu | October 28, 2011

ARIANISMUL LIMBII ROMÎNE.Petre Morar-Noi nu suntem latini

Postulatele (III), (IV) si (V) Morar stau la baza celei de a treia parti a Demonstratiei Morar, unde vom face o analiza a limbii romine comparata cu latina si cu limba ariana.
Limba ariana vedica era limba spatiului Carpato-Dunarean si a intregului sud-est european cu peste 4000 de ani in urma. De aici de la noi, limba ariana s-a raspindit in toata lumea prin poporul arian, odata cu marea expansiune pornita de pe Dunarea de Jos pe la 2000 i.e.n. subliniem aici ca miscarea poporului arian-carpatin nu a fost o migratie ci o mare expansiune. Aceasta inseamna ca desi limba ariana a ajuns raspindita din Irlanda in India, nucleul poporului arian a ramas pe loc, in spatiul Carpato-Dunarean, unde va fi cunoscut o mie de ani mai tirziu drept poporul get, dac, trac, macedonean, ilir, etc.
Limba ariana, raspindita in toata Europa de sud, a generat mai tirziu popoarele si limbile rominice cunoscute azi sub falsul nume de popoarele “latine” din cauza ultimului val rominic asupra Europei, cel latin. Poporul arian-carpatin ajuns in extremul rasarit a generat poporul si limba persana din Iran si mai multe limbi carpatine in India prin amestec cu popoarele locale indiene. Care este destinul limbii ariene ramasa in leaganul initial Carpato-Dunarean?

Read More…

Autorităţile separatiste proruse de la Tiraspol îşi consolidează hotarul pe Nistru. În noaptea de duminica spre luni, separatiştii au instalat încă două posturi “vamale” – unul în apropierea localităţii Pohrebea, iar altul langă hidrocentrala de la Dubăsari. Revoltaţi, locuitorii din zonă au protestat. Oamenii se plâng că sunt hărţuiti de formaţiunile paramilitare separatiste.
Delegaţia Chisinăului din Comisia Unificată de Control a cerut înlaturarea celor două posturi de control, însă degeaba.
Instalarea celor două posturi nu reprezintă alceva decât o noua provocare care vine să intărească pozitia de forta a separatistilor care astfel par sa se coordoneze cu insistentele germano-ruse de federalizare a Basarabiei si de eliminare astfel a “pericolului “ unei reuniri cu Romania.
Controversatul ambasador german Patricia FLOR, director general adjunct, reprezentant special pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala în cadrul Ministerului Afacerilor Externe german, s-a aflat în perioada 24-25 octombrie în Republica Moldova într-o  „vizita de lucru”.

n cadrul intalnirii cu Eugen Carpov, Viceprim-ministru al guvernului de la Chisinau, responsabil de reintegrarea, Patricia FLOR a insistat pentru „elaborarea unui statut juridic special al regiunii transnistrene”. Conform documentelor oficiale ale convorbirilor ambasadorului german cu un inalt oficial al diplomatiei de la Chisinau acest lucru inseamna in viziunea germano-rusa, federalizarea R. Moldova.

Read More…

Lipsa de reacţie a României faţă de prigonirea etnicilor români de pe Valea Timocului (Serbia) dă apă la moară autorităţilor sârbe. Presa de la Belgrad exultă şi dă ca sigură integrarea ţării lor în Uniunea Europeană. Mai mult, jurnaliştii sârbi pretind că România nu are niciun fel de obiecţii în legătură cu statutul minorităţii române din Valea Timocului.

“Ratificarea Acordului de stabilizare şi de asociere a Serbiei la UE intră în faza sa finală. Toate ţările care, iniţial, au refuzat să ratifice acordul cu Serbia şi-au schimbat atitudinea. Belgia, Finlanda, Franţa, Polonia, Lituania, Ţările de Jos şi România nu mai pun niciun fel de piedici. (…) Bucureştiul nu mai are obiecţii în legătură cu statutul minorităţii române din Valea Timocului”, notează cotidianul belgrădean “Vecernje Novosti“, în ediţia din 21 octombrie 2011.

Read More…

O specie nouă de dinozaur erbivor, dar şi ouăle şi cuibul unor păsări preistorice care au trăit în urmă cu 68 de milioane de ani au fost descoperite, de o echipă de cercetători, în zona oraşului Sebeş, judeţul Alba, scrie Agerpres.

“S-au continuat cercetările în cazul unei descoperiri de senzaţie reprezentate prin cuiburi cu ouă şi oase de păsări primitive (enantiornithes), acoperite de malul unei viituri de acum 68 milioane de ani. Este prima dovadă că acest grup de păsări primitive cuibăreau în masă pe malul cursurilor de apă, asemănător unor specii actuale (flamingo etc). Descoperirea va fi prezentată public la Congresul Internaţional de Paleontologie din Las Vegas”, a precizat Matei Vremir, un paleontolog clujean care a participat la săpături.

Paleontologul clujean a adăugat că o altă descoperire importantă o reprezintă resturile de la “o nouă specie de dinozaur erbivor”. De asemenea, a mai fost descoperit un mic schelet de mamifer care s-a păstrat parţial în umplutura unei vizuini.

Read More…

Posted by: danlupu | October 23, 2011

Dacia Preistorica: Durata Marelui Imperiu Pelasg

Incheiem aici seria celor mai ilustri regi din dinastia divina a imperiului pelasg.

In timpurile preistorice, gintea pelasga avuse o extensiune vasta geografica. Ea formase totodata o mare unitate politica, un imperiu enorm.

Resedinta principala a acestor regi se afla in nordul Dunarii de jos, pe pamantul Daciei vechi. Aceasta o confirma traditiunile geografice, ce le aflam la Homer si Hesiod, si aceasta rezulta din istoria cea sacara a egiptenilor, fenicienilor, assyrienilor si persilor.

Memoria acestor regi gloriosi traieste si astazi in traditiunile poporale ale tarilor romane de la Dunarea de jos.

In cantecele epice si religioase ale poporului roman se vorbeste despre puterea si virtutea lor cea mare, despre razboaiele si faptele lor glorioase, cum si despre fericirea cea legendara a genului uman in timpurile aceste.

Ei sint onorati cu titlul de imparati, de zei-imparati, ficiori de imparati, crai, domni, viteji si capitani. Ei se lupta pentru onori imparatesti si poarta insemne imparatesti. Curtile lor sint inalte imparatesti. Ei cutreiera toata lumea si se lupta cu toatae ostile de pe pamant. Ei sint numiti domni ai pamantului, domni ai tuturor si ai romanilor si sint inmormantati in gradina imparateasca de la Dunarea de jos, ori din Moldova,. Cantecele, in care celebreaza memoria lor, sint cantece imparatesti. Daomanele si fetele sint imparatese, domnite imparatite si fete de imparat.

Read More…

Older Posts »

Categories